Baba1 csoport

Baba1 csoport 2019-09-16T08:42:12+00:00

Részvételi feltételek

A baba1 csoportban azok a babák vehetnek részt akik betöltötték a 3 hónapot és súlyuk meghaladja a 6kg-ot.

Gyermeknek orvosi vagy védőnői igazolás szükséges, hogy a gyermek egészséges, babaúszáson részt vehet. Szülőnek nyilatkozat, hogy egészséges, nem szenved fertőző betegségben. Ahol anyuka és apuka felváltva úszik, ott mindkettejüknek! A nyilatkozat letölthető itt.

Szükséges felszerelés

Babának speciális, ÁNTSZ előírásainak megfelelő úszópelenka szükséges, mely combban és derékban gumival szabályozható! Minden helyszínre ajánlatos egy textil pelenkát is bevinni, hogy az esetleges bukásokat könnyen egyszerűen le lehessen törölni és ne a medence szennyeződjön vele!


Az úszópelenka 62-68, 74-80, 86-92 és 98-104-es méretekben kapható. Előre történő egyeztetés alapján megvásárolható vagy bérlehető az oktatás helyszínén. Ára: 4000Ft Bérlése: 400Ft/alkalom

Szülőknek szükséges felszerelés: fürdőruha, úszósapka, papucs, törölköző.

A foglalkozás célja

  • a babák vízhez szoktatása
  • a tudatos légzésvisszatartás kialakítása
  • az izomtónus normalizálása
  • az esetleges mozgásdeficitek javítása
  • a szülő-gyermek viszony harmonizálása
  • a szülő víziszonyának gyermekre való átragadásának megakadályozása

Információk

A babaúszás általában 80-90 cm-es medencében zajlik, így az is részt vehet rajta, aki nem tud úszni. Nem használjuk ki a búvárreflexet, tehát az első időben nem merítjük a gyermekeket a víz alá, majd csak akkor, ha egy feltételes reflexet sikerül náluk kialakítani, amikor már tudatosan tartják vissza a levegőt. Ez általában 8-12 hét. Ha otthon fürdés során Merülünk jelszó után egy pohárból vagy kannából vizet öntenek a fejére, úgy, hogy lecsorogjon az arcára, akkor felgyorsítható ez a folyamat. A foglalkozás 45 perces, melynek az első 30-35 perce kötött feladatokból áll, míg a második 10-15 perce szabad játékból. Egy babához egy szülő mehet be a medencébe, kivétel ez alól a pici babák szoktatása, ha a későbbiek során apával fognak úszni!

A legtöbb helyen 30-31 fokos vízben zajlik a foglalkozás, így ha valaki pici vagy vékonyka babával  jönne előtte otthon érdemes a fürdővizet lehűteni! Ez abból áll, hogy a fürdés végén a kád egyik végébe hideg vizet öntünk, majd a baba testével keverjük el. Fél perc eltelte után, ki is lehet venni a babát. 2 naponta kell 0,5 fokot hűteni a fürdővízen, míg el nem érik a 34 fokot!

Ugyancsak pici (3-4 hónapos) babáknál, ha apuka fog úszni a babával kérjük az első néhány alkalommal anyuka is legyen arra felkészülve, hogy be tudjon jönni a medencébe! Ez általában 3-4 alkalmat vesz igénybe, és azért van rá szükség, hogy ha apuka nem tudja a vízben megnyugtatni a babát, akkor se kelljen kimenni! Ha ilyen előfordul, akkor anyuka is menjen be a vízbe és vegye át a babát, de apuka is maradjon ott, menjen velük végig, és beszéljen a babához közben. Második órán, ha ismét sír a baba, akkor anyuka vegye át a babát, nyugtassa meg, de utána próbálja visszaadni apukának!

A szoktatási idő nagyobb babáknál is 4 alkalom. Ennyi kell a babának, ahhoz, hogy megszokja az új helyszínt, körülményeket, hangokat, társakat.

Akik első foglalkozáson vesznek részt, azoknak azt ajánlom, hogy legalább fél órával a foglalkozás előtt érkezzenek meg, hogy legyen idejük kényelmesen átöltözni, s ha tudják, hogy a baba érzékenyen szokott reagálni az új helyzetekre, akkor próbáljanak az elsők között bemenni a medencébe, mert sokkal kevésbé frusztráló a babának így mintha egy olyan medencébe kell bemennie, ami már tele van! Az ilyen szülő már akár otthon is felveheti néha az úszósapkát, hogy a baba ismerkedhessen az új kinézettel.

Első órán 20 perc az „elvárt” idő a babáktól, ha ezután nyugtalanná/síróssá válik, akkor nyugodtan el lehet hagyni a medencét! Fontos viszont, hogy lehetőség szerint még a medencében próbálják megnyugtatni a babákat, s csak utána menjenek ki, hogy ne negatív élménnyel záródjon a foglalkozás számára!

Oktatás előtt egy órával már ne kapjanak enni a babák, hogy a bukásokat elkerüljük. Oktatás utánra nem anyatejes babáknál vízzel/tápszerrel érdemes készülni még akkor is, ha nem akkor szokott enni a baba, mert az intenzív mozgás hatására megéheznek/megszomjaznak!

Pelenkázó és járóka minden helyszínen, illetve a legtöbb helyen hajszárító is rendelkezésre áll.

 

Olvass még több infót a témával kapcsolatban!

Miért jó a babaúszás?

Otthoni előkészületek

 

Időpontok helyszínenkéntÓrarend

Aktuális áraink: Árak, kedvezmények

Jelentkezési lap 2019/20-as tanév

error: Content is protected !!