Kiknek ajánlott?

 • Veszélyeztetett fejlődésmenet esetén (problémás terhességből született gyermekek, koraszülöttek, korai adaptációs problémák, hosszú kórházi kezelések, anyai okok)
 • Eltérő fejlődésmenetű kórképek, mozgásszervi elváltozások esetén
 • Egészséges újszülötteknek

Tudni szeretnéd mivel segítheted a koraszülött babád fejlődését?

A kádúszás pozitív ingerterápiát nyújt a koraszülött vagy születési sérült babáknak otthoni környezetben.

A Neuro-hidroterápia kádas programja a  köldökcsonk leesésétől kb 3-4-5 hónapos korig végezhető, míg a gyermek ki nem növi a fürdőkádat. Ha ez bekövetkezik, akkor a babaúszáson tudjuk folytatni a gyermek fejlesztését!

Milyen hatási vannak?

 • növeli a táplálás hatékonyságát, ezáltal gyorsabb súlygyarapodást eredményez
 • a gyermek kifáradása miatt hatékonyabb alvást biztosít
 • felidézi a méhen belüli időszak emlékeit
 • megerősíti a szülői (apai) kompetenciát
 • harmonikussá teszi a szülő-gyermek viszonyt
 • normalizálja az izomtónust
 • növeli az izomerőt
 • a vesztibuláris rendszeren keresztül pozitív hatást gyakorol az idegrendszer fejlődésére
 • fejleszti a kognitív funkciókat

Egyéb információk:

15-20 percig tart egy foglalkozás, melyet otthon a fürdés helyett/előtt lehet végezni. Terápiás céllal (betegség, izomtónus eloszlási zavar, koraszülöttek prevenciója esetén) végzett kádúszást minimum 2 naponta kell alkalmazni.
Ha a nyugodtabb alvás, a baba élményben részesítése, egy szorosabb szülő-gyermek kapcsolat létrehozása a cél, akkor a szülő egyéni döntése alapján végezhetők a feladatok.

A feladatokat a szülő végzi a gyermekével. A módszer 20 feladatból áll, melyet 4-5 alkalom után tud teljes egészében elsajátítani a szülő. Új feladatokat – 1-2 hét után – akkor kaphatnak, ha az addigiakat már jól begyakorolták. 

A fürdőkádat a túlfolyóig kell engedni vízzel, a víz hőfoka kb 34 fokos. Ha melegebb vízben fürdik a baba, akkor érdemes a fürdővizet is lehűteni 34 fokig!

Mennyibe kerül?

Ajka: 10000Ft/alkalom
Egyéb település: 10000Ft + útiköltség díj

Hanna a 30. héten jött világra 1450gr-mal, és 42cm-rel. Ezek a korababák rendkívül fogékonyak a fertőzésekre. Így én nagyon örültem neki, hogy itthon „úszhatott”. Saját kád, saját környezet. Segített neki a nagyon gyenge immunrendszerét erősíteni. Itthoni körülmények közt nem volt baj, hogy kicsit náthás volt. Nyugodtan úszhatott, hiszen nem fertőztünk meg senkit. Azóta nagyon ritkán vannak ilyen gondok.

A koraszülötteket ha megfogja az ember olyanok sokszor, mintha egy elernyedt izomzatú babát fognának. A kádúszás segített az izmait megmozgatni, így mára egy örökké forgolódó kisbaba. Nincs lemaradva fejlődésben a társaitól.
Hanna a kezecskéit nagyon sokáig ökölbe tartotta. De a vízben sokkal könnyebb volt „kisimogatni” neki. Most már ügyesen fog, egyik kezéből a másik kezébe játékokat vesz át, tapsol, és még sorolhatnánk.
A szemére is jó hatással volt az úszás. Ezt nem is gondoltam volna. De ha vízbe raktuk sokkal könnyebben összpontosított egy pontra.

 Szerintem nagyon fontos, hogy a gyakorlatokat akkor is csináljuk, ha Te nem vagy ott. Bár mi már nem igazán tudjuk megcsinálni a kádban, de ettől függetlenül minden este nagykádban fürdik, és hagyom had csapkodjon kezével, lábával. 

Most voltunk kontrollon augusztus elején, már csak novemberben kell mennünk. Korababáknál muszáj a háromhavonkénti ellenőrzés. Semmi eltérést nem találtak. Szerintem a kádúszás a leghumánusabb módja a baba fejlesztésének. Kényelmes, mert nem kell kimenni a babával. (Korababáknál különösen előny, hisz ők addig a PIC-en egy steril környezetben voltak). Nem kell utazgatni. Ami még nagyon fontos, hogy a korababák elég fáradékonyak. Így külön áldás volt, hogy kivettük a vízből, felöltöztettem, és mehetett aludni az ágyába.

Kapai Szilvia, Ajka

A jelentkezés menete: